EN   PL
Fundacja Praw Dziecka

Sposób działania

Fundacja prowadzi zbiórki odzieży używanej na terenie Warszawy i okolic zarówno od osób, którym nieobca jest pomoc innym, jak i tych, które dbają o nasze środowisko. Odzież pozyskiwana jest także od Darczyńców poprzez placówki oświatowe, firmy, urzędy, ośrodki, które biorą udział w Akcji PODAJ DALEJ, na terenie których ustawione są pojemniki na odzież używaną. Następnie odzież ta jest sortowana ze względu na rodzaj oraz użyteczność.
Odzież przekazywana przez Darczyńców przeznaczana jest dla osób najbardziej potrzebujących na Kiermaszach PODAJ DALEJ, które są cyklicznie organizowane wspólnie z Ośrodkami Pomocy Społecznej m.st. Warszawy.
Natomiast rzeczy zniszczone, których nie można przeznaczyć na Kiermasze również są ponownie wykorzystywane jako surowiec wtórny dla przemysłu włókienniczego bądź do innych zastosowań przemysłowych.
W ten sposób każdy z nas może pomóc drugiej, potrzebującej osobie, ale również przyczynić się do ograniczenia składowania śmieci tekstylnych, których, jak wskazują ostatnie raporty, produkujemy aż 240 tys. ton!!!
Dzięki akcjom podejmowanym przez Fundację, sortowaniu i ponownemu wprowadzaniu w obieg tekstyliów, przyczyniamy się do znacznego ograniczenia ich składowania na wysypiskach jak również pomagamy osobom, rodzinom, dla których taka forma pomocy jest ogromną wdzięcznością.

PODAJ DALEJ. Poczuj EKO-logiczną radość dawania!